Candida, PDS, IBS en meer…

Prikkelbare darmen.

In dit blog toch maar weer eens over de darmen en “te dik” zijn en aanverwante zaken.

Heb je regelmatig last van diarree, obstipatie of van allebei? Zit je met een onregelmatige stoelgang en regelmatig met PDSbuikkrampen?
Dan heb je vast last van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) of Irritable-bowel syndrome (IBS).Het prikkelbare-darm-syndroom is een verstoring van de spontane beweeglijkheid (= peristaltiek) van meestal het gehele maag-darm-kanaal. Het irritable-bowel syndrome komt bij ca. 2% van de bevolking voor -meestal tussen het 15e en 65e levensjaar- en 3 x vaker voor bij vrouwen dan bij mannenBij IBS is de maag-darmwand extra gevoelig voor allerlei prikkels, waaronder voedsel, medicijnen en stress, en trekt onder invloed daarvan -meestal overdag en zelden ’s nachts- abnormaal vaak samen (= maag- en/of darmspasmen). Omdat de gevoeligheid van de pijn-receptoren in de darmwand groter is dan normaal zijn de krampen extra pijnlijk.

Candida

Maarrrrr….bovenstaand kan allemaal wel waar zijn….de werkelijke oorzaak is waarschijnlijk de candida. Want die zorgt voor ondermeer de verstoring van de darmen, als ook de opnamecapaciteit van IJzer en B12.darmen
Dan is het ook begrijpelijk dat je bij deze vervelende darmklachten, je ook nog eens bijzonder moe voelt.
Wanneer er een candida in het spel is, dan gaan de sporen (candida is een noodzakelijke schimmel in de darmen, die bij overmatige groei sporen gaat vormen) door de darmwand het bloed in, en nestelen ze zich op de zwakke plekken. Als je al klachten hebt, dan komt dit door veel te veel afvalstoffen in je lichaam (verzuring). Welk orgaan breekt deze afvalstoffen af…de lever. Wanneer de lever dus “overwerkt” raakt, dan kan hij (ondanks dat je in de zon zit en voldoende vit D3 zou moeten kunnen aanmaken) zijn normale werk niet meer doen en heb je een vit D3 tekort. Een tekort aan vit D3 kan dan weer een oorzaak zijn van obesitas. Het lichaam is als een machine waarin elk schroefje of radertje een functie heeft. Goed geolied loopt alles gesmeerd, maar wanneer er een radertje stopt, functioneert de hele machine niet meer.

Overigens zijn wij er tegenwoordig achter dat obesitas niet met getalletjes aangegeven kan worden, zoals met de BMI.

BMI

Volgens een bevolkingsstudie krijgen 50 miljoen Amerikanen met een hoge body mass index (BMI) onterecht het label BMI‘ongezond’. Ze hebben last van overgewicht, maar er is geen sprake van een te hoge bloeddruk, te hoge bloedglucose of te hoge bloedvetten. Uiteindelijk zou 29% van mensen met overgewicht ‘metabool gezond’ zijn. Bij mensen met ernstige obesitas is dat aandeel veel kleiner: 15%. Ondertussen is 30% van de mensen met een normaal gewicht wel metabool ongezond!

De BMI heeft afgedaan als maat voor gezondheid, vinden vele onderzoekers. Gewichtsverlies gaat zelden gepaard met een betere gezondheid, zo vonden studies in het verleden al. Jeffrey Hunger gelooft dat de focus op een gezond leven moet liggen: een gezond voedingspatroon en regelmatige beweging. Die obsessie met gewicht heeft mensen met overgewicht alleen maar gestigmatiseerd. Laten we de BMI maar ten grave dragen, klinkt het.

G&R Advies

G&R Advies heeft al de jaren dat zij praktijk hebben gedraaid, gezegd dat wij voor een gezond lichaam zijn. Dat we daar alles aan willen doen wat wij kunnen is logisch, val je daarbij dan nog af is het meegenomen (als dat je wens was). Het is alleen zo, dat gezondwanneer je onze levensstijl aanmeet, die puur gezond is en past in het huidige wereldbeeld, je het gewicht krijgt wat bij jou hoort. Wanneer je naar de modellenkant wil, kan je bij ons niet terecht, want dat is puur ongezond en alleen maar gericht op afvallen, niet wat jij nodig hebt.
Mocht je heel precies willen weten hoe het met jouw lichaam gesteld is, en dat zwart op wit krijgen. Dat kan natuurlijk met onze DNA speeksel analyse.

Meer weten? Neem gerust contact op!

Neem vrijblijvend contact op

Leave a comment