Stress…en nu??

Stress

Hè ja laten we het weer eens hebben over dit fantastische onderwerp…(sarcastisch).
Zoals men vroeger heel raar naar mensen met stress keek, zo kijkt men nu raar wanneer iemand geen stress ervaart.

Overspannen

Ik kan mij mijn vader nog herinneren. Hij kwam ziek thuis te liggen. “Hij is overspannen”, zei de dokter. stress Wij moesten heel rustig zijn, en hem vooral niet kwaad maken. Dat was gevaarlijk als je overspannen was. De dokter vertelde dat er dan iets kon knappen in zijn hersenen, en dan was de schade niet te overzien.
Dat was 52 jaar geleden. Mijn vader was toen 56 jaar!
Hmmm….het lijkt allemaal toch minder gevaarlijk te zijn dan dat we toen dachten. Ik zie zo veel mensen tegen het overspannen aan, en de hoeveelheid “burn-outs” zijn niet meer te tellen.

Angst en stress

Een steeds groter deel van de bevolking leeft onder de invloed van angst en stress. Alles is in verband te brengen met een snel veranderende, meer onzekere leefomgeving en internationale gebeurtenissen. Minder angst en stress heeft in ieder geval te maken met een iets andere manier van leven.angst

Het beste is om aan meditatie te doen, zelf of begeleide meditatie. Voor personen die nog meer stress ervaren, omdat ze zich trachten te ontspannen, is een rustige of een net sportieve wandeling een uitstekend middel. Men elimineert hiermee de onbeantwoorde vlucht- of vechtreactie die het gevolg is van angst en stress.. Na een dergelijke wandeling of meditatie zal men gemakkelijker en beter slapen.
Een goede nachtrust is de remedie bij uitstek bij angst en stress.

Balans

Meestal, wanneer je lichaam in balans is, ga je beter slapen bij de iets veranderde levensstijl.

Tot slot speelt ook de voedingskeuze een grote rol in het wegwerken van angsten. Een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten zorgt voor een groter evenwicht van de neurotransmitters in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor een optimistisch gevoel en zelfvertrouwen. Stress heeft een bijzonder slechte invloed op je gezondheid. Stress is bovendien één van de beïnvloedbare risicofactoren die mee aan de basis kunnen liggen van hart- en vaatziektes. Hoe moeilijk het soms is, je gezondheid heeft er alle baat bij als je stress de baas blijft.
anxiety 2Denk eraan: alleen jij kan stress beheersen door eens iets vaker te relativeren en iets minder perfectionistisch te zijn!
Pieker niet over iets, probeer er rustig over te praten: het neemt vaak al een stuk van de stress of de druk weg.

Zorg voor een goede nachtrust: vermijd koffie, opwekkende dranken (cola)! Vermijd ook fysieke inspanningen vlak voor het slapengaan. Voor het slapengaan uiteraard geen mail meer checken!
Bouw voldoende pauzes in tijdens je werk.
Zorg dat een pauze ook echt een moment van ontspanning en verstrooiing is… en dat je daarin dus niet gestoord wordt!

Toch nog last van stress? Kom dan een bezoeken bij ons brengen, we kunnen samen de kalmte en rust hervinden door op al de bovengenoemde punten te helpen.

Leave a comment