Wat is een retreat?

JEZELF TERUGTREKKEN

De vertaling van het woord retreat vanuit het Engels is retraite in het Nederlands. Retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’ of ‘afzonderen’.  Wanneer je een plek in de schaduw onder de boom vindt, is dat bijvoorbeeld de perfecte retraite voor jou om te ontsnappen aan de zon.

Al van oudsher gingen soldaten in retraite. Zo trokken de soldaten zich terug wanneer ze een nederlaag hadden te verwerken, om hun wonden te likken en moed te verzamelen voor een nieuwe strijd. Als je erover nadenkt is dit eigenlijk een heel natuurlijk verloop.

LOSLATEN

Tegenwoordig trekken we nog steeds ten strijde. Het gaat nu vaak om de innerlijk strijd. De strijd die je voert tegen een eindeloze gedachtestroom of emoties die je ervaart zoals verdriet door gebeurtenissen uit het verleden of angst en onzekerheid over de toekomst.

In retraite gaan en jezelf even terugtrekken om deze strijd te laten voor wat het is en in alle rust te kunnen genieten en ontspannen, is iets wat we eigenlijk te weinig doen. Terwijl dat heel gezond is en we het hard nodig hebben, evenals bovengenoemde soldaten.

In retraite gaan is je terugtrekken op een plek veelal omringd door prachtige natuur. Om tot jezelf te komen. Je neemt afstand van je werk, partner, verplichtingen en dagelijkse afleidingen, om rust in je hoofd en lichaam te vinden en volledig te kunnen ontspannen, zodat er ruimte ontstaat om het oude los te laten.

NIEUWE ENERGIE

In retraite gaan is geen doel op zich. Je trekt je terug zodat er ruimte ontstaat om je meer bewust te worden en tot inzichten te komen. Op die manier krijg je nieuwe energie om je leven te vervolgen. In retraite gaan kun je zien als een ‘oefening voor het leven’.

Een ieder heeft af en toe een pauze nodig om alles wat hem of haar bezighoudt te overzien en in alle rust op te laden. Hoe voel je je eigenlijk? En waar voel je dat in je lichaam? Je neemt de tijd gehoor te geven aan wat je lichaam en geest je te vertellen hebben. Loslaten van het oude en omarmen van het nieuwe.