De markt

Vandaag eens een blog over mijn ervaringen, belevenissen, indrukken op de markt.

Nooit, maar dan ook nooit zou ik er in Nederland over denken om op de markt te gaan staan.

Ten eerste vind ik het domweg altijd te koud daarvoor, zelfs in de zomer. Je moet immers al om 08.00 uur klaar staan.

Ten tweede, alleen al de wetten en regels (per gemeente verschillend) houden een mens al tegen om daaraan te beginnen

Ten derde ben ik geen “sta-mens” en ik heb nog nooit iemand in Nederland op de markt achter zijn/haar kraam zien zitten! Moet je je eens indenken: 05.00 uur op, kraam opzetten, koud, en de hele dag staan! Daarvan moet je toch minstens een week weer bijkomen…

Dhimo´s stoffenkraam

Ik heb altijd diep respect gehad voor deze mensen. Ging regelmatig voor mijn stoffen naar Dhimo op de Bredase markt. Wát mis ik die kraam! Als je mij vraagt wat ik na een jaar Ibiza mis, is het wel die stoffenkraam. Altijd vrolijk die Dhimo, altijd behulpzaam, altijd in voor een praatje én hij wist precies wat je leuk vond of niet. Dat maakte dat je ook zo weer klaar was….en hem snel in de koude achterliet om je te warmen bij de kachel.

Temperatuur

Op Ibiza is het een ander verhaal. Voor de begrippen van Ibiza moet je vroeg opstaan…om 08.30 aanwezig op de markt zijn als je nog geen vaste plaats hebt. Dat betekent voor ons om 08.25 uur vertrekken. Voor mensen die “verder” weg wonen, 08.10 uur 🙂

Het is hier nooit zó koud als in Nederland. Oh ja, men klaagt hoor…maar ik heb vanaf 1 januari hele dagen een kraam gehad, en met jas aan de hele dag buiten gestaan (ehhhh …gezeten) zonder echt te vernikkelen. Dus klagen is hier dan in mijn ogen, een luxe probleem. En zitten achter je kraam, maar natuurlijk…je gaat toch niet de hele dag stáán…

Ik zit achter mijn tafel lekker te weven en omdát het niet koud is, komen de mensen kijken, kletsen en weten ze ook zeker dat ze de onverdeelde aandacht krijgen.

Communicatie

Voor mij, als therapeut, is de markt een walhalla. Ik hoú van mensen, álle mensen! Iedereen heeft een verhaal, zijn eigen verhaal en die verhalen zijn áltijd interessant!
Ook als ze niet kletsen is het machtig om de lichaamstaal te zien, de non-verbale communicatie. De communicatie van stellen die over de markt lopen, ik schiet zó vaak in de lach. De kleurtjes van mijn kraam trekt de aandacht. Dat is mens eigen, pracht en praal (kleur en glans) trekt ogen. Maar de snelheid waarbij (meestal) de mannen denken is weergaloos. Je ziet in fracties van seconden hele gedachten flitsen waarna de actie per direct ook aanwezig is. En ik heb het hier niet over een enkele keer hè, maar mag ondertussen wel over onderzoek en een grote groep hebben 🙂

De flitsen (alles bij elkaar nog géén 2 minuten!) van de man bestaan uit:

1e..hé wat is dat

2e..oh jeee

3e…ik kijk de andere kant op want als zíj dit ziet

4e..(bij het langzamer lopen van de vrouw) hij trekt haar (en dit gaat echt soms stevig) de andere kant op

5e staat bij een andere kraam en praat tegen haar (afleiden) terwijl zij, ook met flitsen, iedere keer naar mijn kraam kijkt (de kleuren en glans)

6e hij kijkt op zijn horloge en wil door…dussss dóór

Eerst dacht ik, “jeetje wat een dominante vent zeg”. Bij de tweede dacht ik, “echt zo’n macho Spanjaard” (hoezo oordelen…). Bij de derde dacht ik “huh, een Nederlander die zo doet?” En daarna besloot ik om gewoon te kijken hoe vaak dit eigenlijk gebeurde. En nú zie ik dat die (meestal) mannen de bling bling (veel kleur en glans) al heel ver van te voren door hebben. Die zien dit gewoon als oorlogsgebied. Voor cabaretiers zou dit een fantastisch item zijn voor hun show. Je kan er een avond mee vullen.

Eye opener

Voor mij echt een eye opener. Wat ook apart is, is dat sinds ik mannenarmbanden heb er minder doorlopen met hun vrouw. Dan is er óók iets voor hun bij en “mag” de partner ook even snuffelen. Heus, deze rolverdeling zal nooit veranderen. Als in deze eeuw de alternatieve holbewonerstechnieken nog steeds niet verdwenen zijn, zal dat ook nooit meer gebeuren. En laten we wel wezen hè, vlak niet uit dat de vrouwen dit tot mijn stomme verbazing ook gewoon láten gebeuren! Vrouwen wíllen (althans een grote groep) niet eens gelijkheid. In die non verbale houding zie je al duidelijk een verschil in gelijkheid. Ik heb het niet over een balans, want ongetwijfeld zal dit op een ander vlak recht getrokken worden, maar puur bij wat betreft de interesse van de een en de interesse van de ander zie je een duidelijke ondergeschiktheid van de vrouw.

Therapie

Duidelijk, héél duidelijk, is ook geworden dat mijn werk als counseller/coach er nog bij lange na niet opzit. Ik blijf werk houden totdat ik er bij neerval, want van die groep mensen waar ik het nu over heb, is misschien 75% het eens over die rolverdeling…maar die 25% is helemaal niet gelukkig met de situatie en zal vroeg of laat aan de deur kloppen voor hulp, bij mij of bij een andere therapeut…

Win-win

Kortom, de markt op Ibiza heeft álles voor mij maar alleen omdat de markt hier in dit klimaat staat. Het is voor mij een win-win situatie:

  1. Lekker weer
  2. Gezelligheid
  3. Legaal observeren
  4. Heerlijk weven met mijn kraaltjes (voor mij meditatief)
  5. Kletsen met een grote diversiteit van mensen (een genot om hun verhaal te horen)
  6. En nog een inkomen genereren ook 😂

Heerlijk…zaterdag mag ik weer

Misschien tot ziens op Las Dalias of San Joan

Benieuwd naar al onze activiteiten op het wondermooie eiland, blader dan eens lekker door de website heen. Wie weet verwelkomen wij je nog eens in onze B&B of in een retreat.

Leave a comment