De invloed van licht

De invloed van licht op ons immuunsysteem.

londen bij nachtNadat ik laatst weer een keertje bij Nini in Londen ben geweest, bekroop mij toch het gevoel dat al dat licht niet gezond kan zijn. Zij woont aan de rand van Londen en het is daar echt nóóit donker. Licht schijnt door de luxaflex de kamers in. Licht van straatlantaarn, licht in de tuinen, auto´s, noem maar op. Je bioritme moet daar wel van slag van raken. Dus na wat onderzoek kwam ik op een aantal opmerkelijke wetenswaardigheden.

Waarom onze ogen zo belangrijk zijn

Onze ogen hebben een zenuwverbinding met de hersenen waardoor zowel fysiologische als psychologische processen worden aangestuurd.
Dat de directe effecten van het licht onze prestaties, de vermoeidheid en alertheid beïnvloeden.
Naast voedsel, water en lucht is licht een noodzakelijk element dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloedt.

Een klein beetje kunstlicht verstoort volgens diverse onderzoeken het slaap-waakritme van de mens. Een donkere slaapkamer is dus belangrijk voor een goede nachtrust.

Volgens de onderzoekers is het dus belangrijk om in het pikkedonker te slapen. Alleen dan kunnen hormonen het voedsel op de juiste manier omzetten in energie. Niet alleen het licht van smartphones en tablets heeft een verstorende werking, maar ook omgevingslicht als straatlantaarns kunnen de productie van melatonine verstoren. Ook blijkt het licht een negatief effect te hebben op de stofwisseling.

Tips over slapen en licht.tips

  • Hang een nachtlampje in de badkamer Zorg voor een nachtlampje in de badkamer of wc in plaats van fel licht dat je klaarwakker maakt.
  • Dim ’s avonds de lichten
  • Zodra het schemert, komt het slaaphormoon melatonine vrij in je lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Als het te licht is, krijgen je hersenen geen seintje dat ze melatonine moeten aanmaken. Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat.
  • Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is, maar bij een lamp van 15 watt.
  • Ga overdag naar buiten. Als je overdag aan veel daglicht wordt blootgesteld, maak je ’s avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. In het donkere jaargetijde is blootstelling aan daglicht dus extra belangrijk.
  • Blijf slank met een donkere slaapkamer. Een goed verduisterde kamer is belangrijk voor een goede slaap. Vermoed wordt dat nachtelijk licht ook leidt tot een slechtere stofwisseling en een verstoorde celdeling.
  • Zet de deur op een kier. Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of veel spanning kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. Gelukkig zijn er veel manieren om die angst te verminderen of weg te nemen, bijvoorbeeld de deur op een kier zetten.
  • Laat ’s ochtends het licht binnen. Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet, je hebt zonlicht nodig. Doe dus zo snel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling helpt ook bijzonder goed.

Spaarlampen

spaarlamp_effectZoals de meesten uit onze praktijk weten, zijn wij een absolute tegenstander van spaarlampen! Het volgende stuk tekst laat zien waarom!
Gloeilampen veroorzaken nauwelijks of geen elektromagnetische straling. Spaarlampen daarentegen veroorzaken aanzienlijk wat radiofrequente straling (in het frequentiegebied tussen 25 en 100 kHz).
Uit metingen van het onafhankelijke Franse onderzoekscentrum CRIIREM blijkt dat de stralingsniveaus bij spaarlampen tot op 1 meter afstand nog heel hoog zijn (1). Op 20 cm van de lamp kan het stralingsniveau maar liefst 180 V/m bedragen (!) Deze metingen werden onlangs herhaald en bevestigd door een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) (2).
Het CRIIREM waarschuwt dan ook dat spaarlampen op voldoende afstand moeten worden geplaatst en dat ze best niet gebruikt worden als bureau-, bed- of leeslamp. Het Europees verbod op gloeilampen zal er evenwel toe leiden dat veel meer mensen spaarlampen zullen gebruiken als bureau- en/of bedlamp, met een hoge blootstelling aan EM straling tot gevolg.

Naast de straling die direct door de lamp uitgezonden wordt, zijn er aanwijzingen dat spaarlampen ook zogenaamde ‘dirty electricity’ veroorzaken. Dat wil zeggen dat de straling uitgezonden door spaarlampen zich verplaatst en voortzet langs de electriciteitsdraden in huis, hetgeen zorgt voor een extra blootstelling aan EM straling, ook in andere kamers.

Led lampen

sparlampeZoals je wellicht al weet, is het licht van een LED-lamp veel helderder dan bij een spaarlamp. LEDs met wit licht en een hoge proportie blauw bevatten zijn tot 1.000x helderder dan de traditionele lichtbronnen. Dit voel natuurlijk wel een beetje ongemakkelijk aan. Het grootste gevaar bestaat voor onze ogen. Dit gevaar is nog groter voor kinderen omdat een ooglens in ontwikkeling het licht minder goed kan filteren.
Het is dus belangrijk dat er wordt opgelet bij het aankopen van speelgoed voor kinderen, of andere producten die snel de aandacht van kinderen kan trekken. Het OIVO verwacht dat producten snel de verantwoordelijkheid op zich nemen en de producten vrijwaren van LEDs. Daarnaast gaat ook vanaf 2011 een nieuwe richtlijn met betrekking tot de veiligheid van speelgoed van kracht.
Niet te vergeten: Het sterke licht met blauwe kleur kan ook slaapstoornissen veroorzaken.

Op energetisch vlak wordt de LED lamp toch veiliger bevonden dan de spaarlamp, ook handig om te weten!

Tot zover deze blog over licht, dit gesprek komt zo vaak voor en om het nu een keertje keurig op een rij te hebben staan is wel zo goed. Duidelijk voor iedereen.

Ter afsluiting van dit blog wil ik jullie nog lekker maken voor de volgende blog. Wij komen met iets totaal nieuws aanzetten. Iets waarmee wij eindelijk een brug kunnen slaan tussen het alternatieve en het reguliere. Iets waar ik in Nederland al zo lang naar op zoek was, is hier op Ibiza op ons pad gekomen en voor iedereen toegankelijk.

Dus hou onze website of de Facebook pagina´s in de gaten…het zal inslaan als een bom!bom

3 comments

Leave a comment